FAPTE BUNE 8 aprilie 2019

Campanie de donare de sânge la Victoria

de Administrator | 2628 vizualizări

Pentru prima oară în orașul Victoria, va fi organizată o campanie de donare de sânge

Marți, 14 mai 2019, Laboratorul de Fapte Bune în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sfântu Gheorghe și Așezământul Social din Victoria organizează o acțiune de donare de sânge.

Începând cu orele 8:00, conform programărilor, la Așezământul Social din curtea Bisericii ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Victoria sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Orașul Victoria și împrejurimi care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional. 

Pe lângă actul filantropic, donarea de sânge are beneficii atât sociale cât și medicale iar donatorul se va implica activ în viața comunității. Laboratorul de Fapte Bune ne prezintă cel puțin 7 motive pentru care să donăm sânge:

  1. Sângele uman nu poate fi înlocuit cu nimic
  2. Devii un erou, sângele tâu poate salva 3 vieți.
  3. Cineva are nevoie de  sânge o dată la 3 secunde.
  4. Sângele tău este reîmprospătat la fiecare donare.
  5. Trăiești mai mult. Donarea de sânge scade cu 30% riscul de a face infarct.
  6. Te simți împlinit știind că ai salvat mai multe vieți.
  7. Primești o zi liberă și 7 tichete de masă.

După donare, sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte iar riscul de accident vascular sau de paralizie scade cu până la 30%. Alte beneficii sunt pierderea a 650 de calorii la fiecare donare de sânge și monitorizarea stării de sănătate a donatorului. În plus, cei care doresc să doneze sânge vor beneficia de un set de analize de sânge gratuit pentru glicemie, hemoglobină, grupa sanguină, Rh D, hepatită B, C. HIV etc.

Donatorii de sânge trebuie să îndeplinească totuși, câteva condiţii:

*să se prezinte cu actul de identitate sau paşaportul la punctul de donare

* să aibă greutatea minimă de 55 de kilograme

* vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani

* puls regulat, 60 -100 bătăi/minut și  tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg

 * să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale

* femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală

* să nu fi consumat grăsimi, băuturi alcoolice sau medicamente cu cel puţin 48 de ore înaintea donării

*  sa nu fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, etc.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, boli psihice, epilepsie si alte boli neurologice, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, cancer, ulcer, afecțiuni cardiovasculare, boli infecţioase (gripă , infectii bacteriene), anemie etc.

Donatorii trebuie să ştie că înainte de recoltare ar trebui să fie odihniți (să nu vină după o noapte în care au stat treji), nu vor fuma și vor evita mesele copioase, bogate în grăsimi iar dimineața vor fi hidratați și vor fi consumat o cană cu ceai sau ceafea, un mic dejun puțin consistent, legume și fruce. După donare, se va evita efortul fizic sau fumatul.

Orașul Victoria este la prima acțiune de acest fel iar participarea la acțiunea de donare de sânge se va face pe bază de programare (până pe data de 10 mai), la numărul de telefon: 0745.621.630 sau la adresa de mail: contact@laboratoruldefaptebune.ro

 

Laboratorul de Fapte Bune este o inițiativă a companiei PUROLITE România care-și propune să susțină, finanțeze și promoveze inițiative civice și proiecte derulate de organizații neguvernamentale sau instituții din Țara Făgărașului din domeniul educației, sănătății, culturii și de protecție a mediului înconjurător.

Distribuie articolul:  
|

FAPTE BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.