TURISM 8 ianuarie 2021

Un weekend prin Țara Făgărașului, 5 obiective de vizitat în doar 110 de km

de Administrator | 1292 vizualizări

Chiar dacă pandemia din 2020 ne-a făcut să renunțăm o perioadă la excursiile din străinătate, nu înseamnă că trebuie să renunțăm de tot la călătoriile noastre ocazionale. Din contră, poate că prin acest context am realizat că țara noastră poate fi un loc la fel de atractiv din punct de vedere turistic ca oricare alta.

Dacă facem ”zoom-in” în centrul României, Țara Făgărașului este un exemplu mai mult decât mulțumitor. Oriunde ai alege să te cazezi, dimineața ți se arată impunătorii munții Făgărașului și curbura Carpaților în toată splendoarea lor, în așa fel încât aici te simți mai aproape de Dumnezeu.

Așadar, dacă ai chef de o aventură de weekend, iată un traseu scurt și cuprinzător de parcurs cu trenul, mașina, motocicleta sau chiar cu bicicleta, dacă ești îndeajuns de pregătit.

Prima oprire: Cetatea Făgărașului și muzeul Țării Făgărașului (km 0)

Situată pe propria insulă, cetatea fortificată a Făgărașului datează din secolul al XII-lea. Cei pasionați de istorie se vor simți aici ca acasă printre sutele de hărți și manuscrise ale secolelor trecute. Plimbându-te de-a lungul coridoarelor lungi ale muzeului expuse cu tablouri, armuri și arme de luptă, devine inevitabil să nu te transpui în acel moment istoric. Începi să înțelegi mai bine povara și truda urmașilor. Dacă ai puțin noroc, pe timpul vizitei este posibil să vezi și expozițiile temporare susținute în muzeu sau câte un eveniment care te-ar interesa. Muzeul este lăcașul a multor lansări de cărți și a filmelor documentare istorice. Cel mai interesant lucru este că cetatea a fost asediată în mai multe rânduri, însă nu a putut fi nicicând cucerită, fiind declarată una dintre cele mai sigure cetăți fortificate. Astfel, nu se poate vizita acest monument, fără să fie luat în seamă în primul rând impresionantul inventar de armament.

A doua oprire: Herghelia de cai lipițani de la Sâmbăta de Jos (km 14)

Fondată în 1874 cu cai aduși de la Lipica, Slovenia, astăzi herghelia este cunoscută ca fiind cea mai mare herghelie de lipițani din țară, cu un efectiv de aproximativ 300 de capete. Aici se cresc atât cai care sunt valorificați în sportul de atelaje, cât și cai de agrement, folosiți în echitație, astfel încât o vizită la herghelie poate fi un bun prilej pentru a face cunoștință cu aceste animale impresionante și, de ce nu, de a lua lecții de călărie. Muzeul construit recent, are imagini din trecutul hergheliei, a cailor și oamenilor care au ținut focul aprins în sufletul hergheliei și o mică expoziție de harnașamente și trăsuri.

A treia oprire: Mănăstirea cisterciană de la Cârța (km 35)

Unica mănăstire cisterciană din țară și poate una dintre cele mai impresionante din Evul Mediu Românesc, ea datează din 1202 și este construită în stil gotic. Deși ansamblul mănăstirii se află în stare de ruină, aceasta nu și-a pierdut din farmecul secolelor trecute, iar o plimbare prin curte îți oferă o imagine destul de clară asupra amplorii clădirii care a fost acolo odată. Este un monument care trebuie să fie pe lista iubitorilor de clădiri vechi și istorie, dar și a vânătorilor de imagini spectaculoase.

A patra oprire: Castelul de lut din Valea Zânelor (km 57)

Un loc cu adevărat deosebit, care te transpune în poveștile fantastice citite în copilărie. Aici magia plutește în aer nu numai dacă cercetezi cu atenție fiecare cămăruță a căsuței, ci chiar și atunci când te întorci cu fața înspre Carpați. De pe micuța terasă, poți vedea panorama munților Făgăraș atât de aproape, parcă sunt gata să-ți pice în brațe. Râul care curge pe lângă căsuță parcă te îmbie să mai stai, să mai privești, să mai visezi. Este locul perfect pentru a face un picnic cu prietenii sau familia pe timpul verii.

A cincea oprire: Transfăgărășan și Lacul Bâlea (km 110)

Transfăgărășanul, cunoscut ca fiind al doilea ca altitudine în clasamentul șoselelor alpine din România este, așa cum spune și James Bay, realizatorul emisiunii Top Gear ”cel mai uimitor drum pe care l-am văzut vreodată”. Drumul asfaltat ajunge până la lacul glaciar Bâlea la altitudinea de 2034 m, unde poți servi în tihnă o cafea sau un ceai admirând priveliștea de pe terasa Cabanei Bâlea. Doar aici vei putea să îți aerisești mintea și plămânii cu adevărat, inhalând aerul curat și frumusețea care te înconjoară.

Fie că ești un om al istoriei, iubești natura sau doar îți este poftă de o excursie scurtă, acest traseu s-ar putea să fie ceea ce cauți. Nu trebuie să mergem mii de kilometri pentru a ne putea desprinde de cotidian, uneori este de ajuns să împachetăm un coș de picnic, să ne luăm familia și să pornim hai-hui prin Țara Făgărașului. Iar pentru cei care au parcurs deja acest traseu, le recomandăm să nu ezite să facă acest lucru din nou. Perspectivele noastre asupra unui loc se schimbă cu trecerea timpului și, cine știe, e posibil să aflăm lucruri noi despre destinația noastră sau chiar despre noi.

sursă foto: wall-street.ro

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.