SPORT 14 ianuarie 2021

Schi în Munții Făgăraș

de Administrator | 1476 vizualizări

Pe timp de iarnă, schiul de tură poate fi alternativa mersului pe munte, alergării sau mountain bike-ului, un mod bun de a-ți menține forma fizică pentru sezonul de primăvară-vară

România are câteva pârtii de schi, unde în sezonul rece vă puteți lua schiurile la purtător, casca pe cap și să porniți în cucerirea munților. Având mulți munți înalți, țara noastră este în avantaj în ceea ce privește cantitatea de zăpadă care cade pe timpul iernii. Dar chiar dacă există mult potențial în acest sens și numărul schiorilor începe să crească de la an la an, încă nu dispunem de destule pârtii amenajate pentru schiori.

Majoritatea oamenilor pasionați de această activitate sportivă, vor să scape de cotidian, de agitația orașului și să fugă în munți, unde pot avea peisaje superbe și liniște. Din păcate, însă, de câțiva ani încoace, schiorii rar mai prind câte o zi cu liniște pe pârtie, căci mai multă lume dorește această ”escapadă”, iar pârtiile sunt la fel de aglomerate de câțiva ani încoace. Poate nu ar fi rău să luăm exemplu de la austrieci, care au amenajat sute de kilometri de pârtie astfel încât oricât de mulți schiori aleg pârtiile lor, aglomerația poate fi evitată chiar în plin sezon.

În 2018 ziarele scriau despre proiectul de amenajare a 150 km pârtie în munții Făgăraș. Întrucât defrișarea în masă nu ar fi fost necesară, căci aproape de vârf nu sunt păduri foarte dese, iar zăpada rezistă aproximativ 200 de zile pe an, construcția acestor pârtii ar fi putut să aibă loc relativ rapid. Deocamdată, schiorii încă visează cu ochii deschiși la aceste pârtii promise, dar cine știe ce le poate aduce viitorul apropiat.

Totuși, trebuie să vedem partea plină a paharului: munții Făgăraș sunt încă sălbatici și inaccesibili publicului larg, ceea ce înseamnă că un sector mai restrâns de iubitori de munți pot porni în explorarea lor fără să riște să se întâlnească cu alți călători. Astfel, munții Făgăraș au devenit cunoscuți în ultimii ani mai ales pentru schi de tură. Se pare că cele mai multe recenzii vin din afara țării, traseele fiind apreciate mai ales de călători străini.

Așadar, dacă schiezi de ceva vreme și stăpânești deja pârtiile negre, poate ești pregătit să treci la alt nivel. Desigur, condiția fizică este absolut necesară atunci când te gândești la acest sport și probabil cea mai bună decizie este să nu te aventurezi singur, ci să cauți un ghid montan.

Dar de ce să alegi schiul de tură? Simplu. Schiul de tură este o alternativă excelentă mersului la munte, alergatului sau mountain bike-ului și un mod de a-ți menține forma fizică și de a vedea noi peisaje cu fiecare excursie. Pentru că începe să capete notorietate și la noi în țară, cu siguranță vei găsi un grup de oameni cu această pasiune la care poți adera atunci când pornești în aventura ta.

Acest sport este o formă de ski off-piste, care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare cât și în coborâre, folosind propria forță a schiorului. Acesta se practică atât pe plat cât și abrupt, în funcție de înclinația pantei, așadar pregătirea fizică, dar și psihică în prealabil este recomandată.

Chiar dacă la prima vedere pare un sport greu, probabil că merită să depui asemenea efort dacă iubești peisajele montane ascunse de ochii lumii și liniștea.

Dacă nu te-am convins încă, iată un link de Youtube cu o echipă care a făcut anul trecut schi în Munții Făgăraș și au surprins momente inedite în timpul turei lor cu ajutorul GoPro-ului.

https://www.youtube.com/watch?v=R3daYemjNkc

sursă foto: https://muntii-fagaras.ro/partii-schi

Distribuie articolul:  
|

SPORT

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.