FAPTE BUNE 25 octombrie 2019

Compania PUROLITE a finanțat proiecte din Victoria și Făgăraș, în valoare totală de peste 24.000 de dolari, în cadrul proiectului ”Laboratorul de fapte bune”

de Administrator | 2448 vizualizări

La începutul acestui an, compania americană PUROLITE din Victoria a anunțat demararea programului ”Laboratorul de fapte bune” prin care proiecte ale asociațiilor și instituțiilor din Țara Făgărașului puteau accesa finanțare parțială sau totală. Domeniile finanțate au fost cele ale  educației, sănătății, culturii, sportului și al protecției mediului înconjurător.

”Vrem să ne aducem aportul la educația, cultura, sănătatea și mediul în care trăiesc oamenii din zonă și vom finanța proiecte și inițiative locale care au un impact pozitiv asupra comunității”, a declarat directorul Purolite România, Arvind Verulkar la momentul lansării platformei. 23 de proiecte s-au înscris și 15 dintre acestea au obținut finanțare, suma totală depășind 24.000 de dolari. Iată câteva detalii despre cele deja derulate și impactul pe care l-au generat în comunitate.

 

Clubul Copiilor din Victoria este beneficiarul care a primit finanțare pentru cele mai multe proiecte, patru la număr, în valoare totală de 5.200 de dolari.

Prin Concursul ”Micul Bucătar”, 42 de elevi s-au întrecut în abilitatea lor de a realiza preparate culinare lichide, preparate de bază și deserturi, într-o gamă foarte diversificată. Evenimentul a avut loc în data de 18.04 și a fost realizat în colaborare cu unitățile școlare din zonă: Școala Gimnazială Ucea de Jos, Liceul Teoretic “Ion Codru Drăgușanu” și Colegiul Tehnic “ Dr. Alexandru Bărbat”.

Concursul naționale de Educație Ecologică și Informatică ”Floare de Colț” a fost la rândul său susținut de ”Laboratorul de fapte bune”. Aflat la cea de-a zecea ediție, evenimentul și-a propus ca și în acest an să aducă în atenția participanților protejarea mediului înconjurător, recunoașterea de plante și animale specifice zonei dar și diverse proiecte de mediu și tradiții, de informatică sau de mâncare tradițională: ”Ideea proiectului a pornit de la nevoia protejării mediului înconjurător, punând-o în practică prin intermediul unui concurs dar și prin expozițiile cu lucrări realizate de elevii din cadrul cercului de ecoturism, ecologie- protecția mediului şi informatică. Frumusețea munților Făgăraș și a zonelor înconjurătoare, care este dată de bogăția de tipuri de ecosisteme, reprezintă un puternic motiv să promovam educația pentru mediu in comunitate. Purolite a fost tot timpul alături de noi, sprijinindu-ne și susținând proiectele pe care le întreprindem. Le mulțumim mult pentru implicarea în viața comunității dar și pentru deschiderea și interesul pentru dezvoltarea orașului Victoria” a declarat Camelia Bertea, director Clubul Copiilor Victoria.

Orașul Victoria este în fiecare an, capitala teatrului pentru elevi prin intermediul Festivalului Național de Teatru „Bona Fortuna”. La eveniment au participat în 2019 peste 100 de tineri actori din cadrul Cluburilor Copiilor din țară, din orașe precum Arad, Cluj, Craiova, Sighișoara, Iași, Făgăraș sau Victoria. Festivalul s-a derulat la Casa de Cultură Victoria, intrarea a fost gratuită, iar ei interesați au putut urmări 10 spectacole de teatru.

Totodată, un proiect important a fost amenajarea unor spații din incinta clubului,  cu scopul de a oferi cazare gratuită participanților externi, dat fiind faptul că unitatea nu beneficiază de suport financiar pentru amenajări și dotări de la instituțiile cărora i se subordonează. Prin intermediul finanțării câștigate, în valoare de 2.400 de dolari, au fost amenajate și mobilate o serie de dormitoare.

 

Peste 7.500 de dolari pentru Liceul Teoretic ”I.C. Drăgușanu” din Victoria

Liceul Teoretic ”I. C. Drăgușanu” din Victoria a primit finanțare prin Laboratorul de Fapte Bune în valoare de 7.800 de dolari, pentru două proiecte: dotarea cu mobilier școlar a trei săli de clasă și achiziționarea unui sistem de sonorizare, care au ca obiectiv desfășurarea activităților școlare într-un mediu corespunzător elevilor.

”Le mulțumim celor de la Purolite pentru că sunt alături de noi și de data aceasta și ne ajută cu finanțarea proiectelor. Prin achiziționarea stației de sonorizare noi ne-am propus să dezvoltăm capacitatea de comunicare între toți elevii școlii noastre, prin activități extrașcolare de inițiere în jurnalism, mese rotunde pe diferite teme din domeniile: științe, literatură, artă, istoria, religie, pentru promovarea tinerelor talente. Activitățile care se vor derula vor conduce spre îmbogățirea culturii generale a elevilor și dezvoltarea simțului estetic prin audiții muzicale, cenacluri literare, conferințe cu invitați din diferite domenii.” afirmă dna Mărioara Dezsi, director al liceului.

Trei proiecte finanțate la Făgăraș, în valoare de aproximativ 3.000 de dolari

Din Făgăraș au primit finanțare trei proiecte: două de la Colegiul Tehnic ”Aurel Vijoli”: ”Caravana Poveștilor” și  ”Planeta Vie” iar cel de-al treilea, Atelierul de idei” a fost realizat de Clubul Copiilor. Dacă primul proiect a avut ca obiectiv cultivarea gustului pentru frumos, dar și mărirea capacității intelectuale, prin cel de-al doilea proiect, ”Planeta Vie”, s-a urmărit preocuparea pentru cunoașterea și protejarea mediului, formarea unei atitudini responsabile față de acesta dar și deprinderea elevilor de a lucra în echipă. ”Atelierul de idei” este un proiect ce a urmărit transformarea unei foste săli de clasă din Clubul Copiilor Făgăraș într-un spațiu neconvențional, primitor, vesel și confortabil, unde se vor desfășura întâlniri săptămânale la care poate participa oricine are ceva spus, de ascultat și de învățat.

Alte proiecte care au beneficiat de finanțare au fost mobilarea și dotarea cu materiale a Așezământului Social ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Victoria, în valoare de 3.800 de dolari. Acest loc este gândit ca o alternativă de petrecere a timpului liber care să determine copilul să socializeze, să-și formeze deprinderi artistice și practice care sa-l ancoreze în societate, transmițând totodată generațiilor tinere grija și respectul pentru credința, tradițiile și obiceiurile din Țara Făgărașului.

Prin finanțările obținute, Clubul Sportiv din Victoria a realizat două hărți pentru orientare turistică,  folosite în cadrul concursurilor specifice clubului, elevii Școlii Gimnaziale Viștea de Jos au putut participa la proiectul Eco-școala de pe Viștișoara, care a avut ca obiectiv educarea acestora prin diferite activități outdoor, punând accent pe protejarea mediului înconjurător iar copiii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Victoria, prin intermediul proiectului– Atelier practic și util, la îndemâna tuturor, au realizat diverse activități creative și practice, confecționând diverse piese de mobilier sau decorative din materiale reciclabile.

O nouă etapă de finanțare demarează la finele acestui an. Până la data de 1 decembrie, organizațiile și instituțiile dornice să beneficieze de finanțare prin ”Laboratorul de fapte bune” pot aplica prin intermediul platformei www.laboratoruldefaptebune.ro pentru a accesa noi fonduri puse la dispoziție de Purolite, în valoare totală de 15.000 de dolari.

Distribuie articolul:  
|

FAPTE BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.