FAPTE BUNE 11 iunie 2020

Trei proiecte primesc finanțare din Fondul „Științescu Țara Făgărașului”

de Administrator | 1068 vizualizări

Fondul „Științescu Țara Făgărașului” și-a desemnat proiectele care vor primi finanțare și vor fi implementate în cadrul ediției speciale din acest an. Un juriu independent, format din oameni pasionați de știință și tehnologie și dornici de inovație a selectat 3 proiecte din cele 11 aplicații primite de la echipe formate din profesori, studenți și organizații non-guvernamentale, în valoare totală de 20.985 de lei.

Din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență, multe dintre activitățile educaționale s-au mutat în mediul online. În acest context, ediția specială din acest an a venit cu provocarea de a susține proiecte ale căror activități se adaptează vremurilor, care folosesc creativ mediul online pentru transferul de cunoștințe și propun o experiență de învățare valoroasă pentru copii și tineri.

Echipele selectate pentru a primi finanțare vor beneficia de suport în comunicare, în motivarea și implicarea elevilor și în managementul proiectelor. Acestea se adresează copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 19 ani din Țara Făgărașului.

Juriul a fost format din reprezentanți ai mediului academic, antreprenori din domeniu, reprezentanți ai companiilor, ai organizațiilor non-guvernamentale. Prin imparțialitatea lor și experiența acumulată în diverse domenii, membrii juriului au asigurat un proces de selecție relevant pentru beneficiarii direcți ai proiectelor alese.

Proiectele selectate sunt din domeniile:  informatică, mediu virtual, electronică, arhitectură, fotografie, optică, fizică, chimie, restaurare, muzeologie.

Cele 3 proiecte care vor primi finanțare sunt:

1. Căutători de lucruri: muzeul virtual al Universității Copiilor Bărcut

Organizație aplicantă: Asociația Jugendzentrum Seligstadt

Domeniu proiect: informatică, mediu virtual, IT, arhitectură

Rezumat proiect: Sub coordonarea Asociației Jugendzentrum Seligstadt, un grup de profesioniști în IT și grafică virtuală vor programa un muzeu virtual sub forma unui joc digital. Se vor folosi de figurile virtuale deja cunoscute de copiii participanți la Universitatea Copiilor, respectiv Lupa și prietenii ei, prin intermediul cărora copiii vor fi inițiați prin joacă în aplicarea online, vor dobândi cunoștințe în domeniul arhitecturii și în diverse alte domenii în funcție de obiectele care vor fi expuse în muzeu. Vor putea interacționa cu obiectul expus. Programatorii vor introduce în joc puncte de siguranță care vor trebui moderate de coordonatori ca să fie limitată dezordinea. Se vor stabili reguli de compromis ca moderarea să fie suficientă, dar nu exagerată, pentru a lăsa loc pentru creativitatea copiilor. Copiii activi vor putea crea interactiv în cadrul setărilor prestabilite spații pentru muzeu și vor putea introduce primele obiecte cu descrieri în limba germană sau română, alți copii sau părinți vor putea traduce descrierile ca să apară în două limbi. Muzeul va rămâne deschis pentru modificările propuse de copii.

Buget: 5.000 lei

2. Hometronica

Organizație aplicantă: FUNDAȚIA PARTENER BRAȘOV (Academia De Informatică)

Domeniu proiect: electronică

Rezumat proiect: Proiectul are ca scop inițierea participanților în tainele electronicii printr-o serie de activități practice la domiciliu, desfășurate cu instruire online. Fiecare participant va primi acasă un kit de electronică. Prin activitățile online, profesorul fundamentează, pe de o parte, baza teoretică a funcționării componentelor și circuitelor electronice, utilizând un soft simulator de circuite ca instrument auxiliar, iar pe de altă parte oferă instrucțiuni și supervizare pentru construcția unor montaje practice de circuite electronice funcționale, cu diferite grade de complexitate, utilizând kitul de electronică. Tematica cursului acoperă: noțiuni despre curentul electric, surse de alimentare, surse de semnal, componente de circuit (rezistoare, condensatoare, diode, întrerupătoare, motoare, fotorezistențe etc.), legarea în serie și paralel, legea lui Ohm etc. Cu ajutorul unui software dedicat, pe care beneficiarii îl vor putea instala gratuit, profesorul simulează diferite circuite și demonstrează funcționarea acestora. Kitul servește la construirea unor montaje ca: generator frecvențe, licurici electronic, sonerie muzicală, siguranță electronică, detector de umiditate, sirenă de poliție, ventilator cu 2 viteze, circuite logice OR, AND, NOT, NOR și multe altele.

Buget: 7.985 lei

3. Arhiva de fotografie. fotoPovești din Țara Făgărașului

Organizație aplicantă: Asociația Renascendis

Domeniu proiect: fotografie, chimie, fizică, optică, conservare, restaurare, digitalizare, muzeologie și IT.

Rezumat proiect: Proiectul își propune să meargă dincolo de nivelul elementar al unor materiale video postate pe Youtube și să realizeze materiale grafice și video interactive care să includă animații și o expoziție virtuală de fotografie și alte documente vizuale care să prezinte aspecte din istoria fotografiei din Țara Făgărașului centrată în jurul conceptului educativ de „making of”. Materialele interactive vor pleca de la abordări de tip DIY pentru o serie de tehnici simple din domeniul opticii și fizicii fotografice (spre exemplu, cum putem confecționa, în diverse tehnici și cu diverse materiale disponibile în orice casă, o cameră obscură, cum putem confecționa propria „hârtie fotografică” etc.), iar expoziția online va aborda și tematici mai complexe, cum ar elementele de chimie implicate de tehnicile fotografice vechi, folosite de fotografii din Țara Făgărașului în trecut (printre aceștia fiind chiar și unii pionieri ai domeniului). Abordarea de tip „making of” va prezenta tinerilor procesul de documentare din spatele unui demers expozițional științific și va face apel la documente vizuale, unele inedite, pentru a pune pe hartă în topografiile dispărute ale Făgărașului locurile unde au funcționat unele ateliere fotografice, relația dintre comunitățile locale din Țara Făgărașului și fotografie, ba chiar va aduce mărturii directe de la urmași ai unor fotografi făgărășeni celebri. Întregul proces de construire a materialului digital care va fi disponibil online va implica un grup de 10 elevi de liceu, opiniile și răspunsurile acestora fiind esențiale în adaptarea materialului la nevoile publicului tânăr. În cazul în care vor exista mai multe solicitări din partea elevilor, fie se va mări grupul, fie se vor forma două grupe.

Buget: 8.000 lei

Perioada de implementare a proiectelor este 20 iunie – 20 noiembrie.

Ediția din 2020 a Fondului Științescu este implementată de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și finanțatorul Dedienne Roumanie.

Sursa: Fondul Științescu. 

Sursa foto: Facebook/ Fondul Științescu/ Davisart Studio - Cristina Lascu

Distribuie articolul:  
|

FAPTE BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.