Științescu se întoarce în Țara Făgărașului din ianuarie
Programul care încurajează pasiunea pentru științe și tehnologie a elevilor revine cu un buget mai mare
A treia ediție a programului „Fondul Științescu”, coordonat de Fundația Comunitară Țara Făgărașului, revine în ianuarie cu un nou buget pentru finanțarea celor mai interesante proiecte de știință.
Casa Municipală de Cultură din Făgăraș s-a transformat în 16 noiembrie într-o adevărată „uzină” de știință, pentru că 14 din cele 22 de proiecte finanțate prin Fondul Științescu Țara Făgărașului, în cei doi ani de când s-a lansat, au fost prezentate publicului dornic de experimente și distracție.
„Am venit să ne bucurăm de experimente, de activități interactive cu tot felul de oameni și cu copiii din zonă. Științescu este un fond de finanțare pentru proiecte, care să facă științele exacte atractive pentru elevi. Sunt proiecte de la construcții de roboți și programare, la jocuri interactive și plantări de diverse flori. Cerul este limita, ca să spun așa. (...) Sunt copii din 12 școli, din Făgăraș, Victoria, Hârseni, Lisa, Felmer, Sâmbăta. Cam acestea sunt zonele din care au fost finanțate proiecte anul acesta”, a declarat pentru Vești Bune din Țara Făgărașului, directorul executiv al Fundației Comunitare Țara Făgărașului, Oana Mitea, care a dezvăluit că se pregătește deja și a treia ediție.
Fondul pentru a treia ediție va fi și mai mare
Din anul 2016, de când a început explorarea prin joacă și experiment a ramurilor STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică), Științescu a finanțat 23 de proiecte în valoare totală de peste 185.000 lei. Beneficiarii direcți au fost peste 3.000 de copii și tineri cu vârste între 6 și 19 ani. În continuare, pentru a treia ediție, coordonatorii programului își propun să aducă fonduri în valoare totală de 30.000 de dolari.
„Suntem în plină campanie de strângere de fonduri pentru ediția a treia, pentru că practic noi strângem fonduri din comunitate prin donații de la persoane fizice sau prin sponsorizări de la companii, fonduri care apoi sunt dublate de Fundația Româno-Americană, iar cu acest fond mare de finanțare o să facem un concurs, pe care ne propunem să îl începem în luna ianuarie, iar la sfârșitul lunii februarie să finanțăm proiectele care vor câștiga concursul. Ne dorim ca fondul de finanțare să fie în jur de 30.000 de dolari”, a mai spus directorul executiv al Fundației Comunitare Țara Făgărașului.
Ideile bune sunt pregătite din timp
Reprezentanții Fundației Comunitare Țara Făgărașului ne-au declarat, de asemenea, că își doresc ca și după finalizarea programului, participanții să continue să utilizeze materialele cumpărate prin sponsorizare și să își „hrănească”, în continuare, pofta de știință cu noi și noi activități, dar și că la înscrieri sunt așteptați și alți „pofticioși” în ale științelor.
„Avem exemple de echipe care au dorit să continue proiectele și au venit cu alte lucruri noi, pentru a nu fi o monotonie. Pot veni oameni din afară, pot veni oameni care nu sunt neapărat profesori, grupuri de inițiativă, IT-iști, muzeografi, artiști, noi chiar ne dorim lucrul acesta. (...) Cei care vor să înceapă, să se gândească în primul rând la o idee de proiect, adică trebuie să se gândească foarte bine la ceea ce vor să facă, să își grupeze ideile, să se gândească cu cine vor să își desfășoare activitatea, adică să stabilească grupul țintă. După ce au ideea de proiect, trebuie să ia legătura cu noi, să scrie ideea pe un formular de aplicare, după care acest proiect va fi supus jurizării. Avem un juriu extern, care anual se schimbă, sunt oameni din afara fundației, care au o pregătire în domeniu și care aleg, în funcție de banii pe care îi vom avea disponibili pentru următoarea ediție, câștigătorii”, ne-a spus și Cristina Muntean, manager de proiect în cadrul Fundației Comunitare Țara Făgărașului, care a punctat că din ianuarie se pot înscrie din nou și cei care deja au mai participat.
Programul Științescu este implementat de către Fundația Comunitară Țara Făgărașului, în colaborare cu Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Județului Brașov și finanțatorii Romanian-American Foundation, Avira cu sprijinul CARO, FENEC Rubber Eastern Europe și Isoplus Special.
Fondul Științescu este susținut de Romanian-American Foundation și în alte orașe din țară: Bacău, Brașov, București, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Mureș, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Sibiu prin competiții similare de proiecte gestionate de fundațiile comunitare locale.