ȚARA FĂGĂRAȘULUI 11 mai 2020

Cetatea și Muzeul Țării Făgărașului se vor redeschide pe 1 iunie

de Administrator | 1007 vizualizări

Cetatea Făgăraș își va redeschide porțile la 1 iunie și tot atunci și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” își va relua activitatea.

Principalul motiv pentru care acest lucru nu se va întâmpla mai repede este implementarea normelor de siguranţă pentru vizitatori, în contextul actual, care se va face în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică.

De asemenea, luna aceasta vor începe lucrările de restaurare și, împreună cu executantul, va fi stabilit un circuit pentru accesul turiștilor în Cetatea Făgăraș de așa natură încât monumentul istoric să poată fi vizitat și în timpul executării lucrărilor.

Nu în ultimul rând, pe timpul stării de urgență a fost începută activitatea de restaurare, conservare și evidență a patrimoniului, iar activitățile nu sunt finalizate deoarece au fost planificate până la sfârșitul lunii mai.

Programul, începând din 1 iunie, valabil pentru tot sezonul de vară:

Luni – Vineri

8.00 – 20.00 (ultima intrare la ora 19.00)

Sâmbătă - Duminică

10.00 – 18.00 (ultima intrare la ora 17.

 

Muzeul Ţării Făgăraşului este muzeul unui areal istoric şi etnografic reprezentativ pentru România, care a fost înfiinţat începând cu anul 1923 pe baza patrimoniului colecţionat de către profesorul Valer Literat, sub egida ASTRA. La început s-a aflat în custodia acesteia, până în anul 1951, când Muzeului i-a fost atribuit un sediu stabil şi a primit statutul de instituţie de stat, sub titulatura de Muzeul Orăşenesc Făgăraş.

Încă de la începuturi, Muzeul a desfăşurat şi desfăşoară o continuă activitate de cercetare istorică şi etnografică a zonei, de îmbogăţire, conservare şi valorificare ştiinţifică a patrimoniului său.

De profil mixt (istorie, etnografie, artă), Muzeul cuprinde în patrimoniul său un număr de 20 de colecţii, precum cele de: arheologie, arme, numismatică, cahle, carte veche, documente, lapidarium, glăjărie, artă decorativă şi plastică, ceramică populară, port popular, ţesături, obiceiuri, icoane pe sticlă, arta lemnului, meşteşuguri ş.a.

Expoziţia de bază reprezintă evoluţia civilizaţiei Ţării Făgăraşului într-o înşiruire de momente şi evenimente semnificative. În funcţie de conţinutul patrimoniului său, expoziţia de bază a fost structurată pe trei secţiuni: istoria Ţării Făgăraşului (de la epoca bronzului până la 1 Decembrie 1918), etnografia zonei (ceramică, ţesături, port popular, interior ţărănesc, icoane etc.) şi artă plastică şi decorativă.

sursa: Muzeul Țării Făgărașului ”Valer Literat”

Distribuie articolul:  
|

ȚARA FĂGĂRAȘULUI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.