Colegiul „Radu Negru”, la ceas de mare sărbătoare
Colegiul Național „Radu Negru” din Făgăraș va sărbători vineri, 25 octombrie a.c., împlinirea a 150 de ani de la înființare și totodată și un secol de învățământ în limba română.
Cea mai veche instituție de învățământ secundar din Țara Făgărașului, Colegiul „Radu Negru”, va marca impresionanta sărbătoare vineri, printr-o serie de activități care cuprinde prezentări de carte (cu volumul „Un veac și jumătate de experiență în educație”), dezvelirea unor plăci aniversare și va continua cu o vizită, a celor interesați în unitatea de învățământ.
Totodată, în program este inclusă o prezentare școlii, „Liceul „Radu Negru” în istoria învățământului făgărășean”, susținută de profesorul Cornel Teulea, dar și momente artistice și emoționante de medaliere a foștilor directori și a foștilor profesori, precum și a olimpicilor internaționali.
Activitățile încep la ora 12:00.
Colegiul „Radu Negru” s-a înființat în 1869, „prin efortul cărturarului transilvănean Ion Codru Drăgușanu, vice-comitele (subprefectul) județului Făgăraș. Inițial a purtat denumirea de „Școala capitală” (centrală), cu predare în limba română. Această școală superioară ortodoxă a funcționat sub diferite denumiri, dar cea mai reprezentativă a rămas cea data de cărturar. Drăgușanu însuși i-a dat numele legendar „Radu Negru””, scrie site-ul Colegiului, http://www.radunegru.ro.
Pe lângă împlinirea a 150 de ani de la înființare, Colegiul marchează anul acesta și 100 de ani de învățământ în limba română (1919), pentru că anterior funcționase aici Gimnaziul Central Regal Maghiar.
După Marea Unire de la 1918, unitatea școlară a trecut din nou în administrarea autorităților române. „La 2 februarie 1919, Consiliul National Român din Făgăraș, prin primul prefectul român al județului Făgăraș Octavian Vasu și prin profesorul Vasile Stoicanea din partea liceului, ia în primire clădirea trecând-o sub conducerea Consiliului Dirigent Sibiu. În urma acestei preluări, prin Hotărârea Resortului Cultelor și al Instrucțiunii Publice-dependent de Consiliul Dirigent Sibiu- școlii i s-a schimbat denumirea în luna octombrie 1919, din Fogarasi Allami FOGYMNASIUM (Gimnaziul de stat din Făgăraș) în Liceul „Radu Negru” Făgăraș. Începând cu anul școlar 1919-1920, cursurile s-au predat numai în limba română, funcționând clasele I-VIII de liceu (corespunzătoare claselor V-XII de astăzi). Scopul principal al școlii superioare, create în 1869, a fost realizat cu succes de către Liceul „Radu Negru”, care si-a deschis cursurile la 6 octombrie 1919, având menirea să îndeplinească speranțele și idealurile sfinte ale înaintașilor de la 1869 și ale celor care înfăptuiseră Marea Unire. Școala și-a păstrat de-a lungul anilor renumele impus încă de la înființare de cărturarul Codru Drăgușanu”, mai arată aceeași sursă.
De-a lungul anilor, elevii liceului s-au remarcat cu rezultate deosebite la învățătură. Totuși, performanța inegalabilă i-a aparținut elevului Nicușor Dan, îndrumat de profesorul Sorin Cocoradă, mai scrie site-ul Colegiului. În anul 1987, acesta a obținut Premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică de la Havana(Cuba) și premiul întâi la Balcaniada de Matematică de la Atena(Grecia). Un an mai târziu, acesta obținea premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică de la Sydney(Australia).