ȚARA FĂGĂRAȘULUI 13 noiembrie 2019

Monografie lansată după 40 de ani de la redactare

de Administrator | 1386 vizualizări

Volumul „Veneția de Jos” a avut parte de două evenimente speciale de lansare

Monografia „Veneția de Jos”, scrisă, în urmă cu 40 de ani, de Av. Dr. Octavian Comanici a fost lansată sâmbătă, 9 noiembrie printr-un dublu-eveniment. În această zi a avut loc și o șezătoare populară la Căminul Cultural din Veneția de Jos, dar și un simpozion în sala Tronului din Cetatea Făgăraș. 

Organizatorii evenimentului vorbesc despre acțiuni ca fiind un vis împlinit. 

Sâmbătă, 9 noiembrie, a fost o zi magică. Un vis care, după foarte mult timp, a fost împlinit: lansarea monografiei satului nostru, Veneția de Jos, autor Av. Dr. Octavian Comanici.

Nu puteam avea un loc mai potrivit pentru lansare decât Cetatea Făgărașului, locul pentru care au luptat, muncit și suferit străbunii noștri. Au trebuit să treacă 40 de ani între scrierea monografiei și publicarea ei, timp în care cel ce a scris-o și cei ce s-au implicat direct cu ajutor, au trecut în veșnicie. Dar sâmbătă, acolo, în Sala Tronului, parcă cerurile s-au deschis și bunicii și străbunicii noștri ne-au privit, și s-au bucurat împreună cu noi”, au transmis organizatorii.

Evenimentul de la Făgăraș a fost găzduit de directorul Muzeului Cetății Făgăraș, prof. dr. Elena Băjenaru. Prezentarea volumului a fost moderată de președintele Astra Făgăraș, prof. Mihaela Gârlea, președinte Astra Făgăraș.

În cadrul evenimentului de lansare a monografiei au luat cuvântul mai mulți invitați, printre care: președintele Astra Sibiu, Prof. Univ. Dr. Acu Dumitru, Prof. Univ. Dr. Elena Macavei (care a prezentat monografia),  Pr. Prof. Univ Dr. Sorin Dobre (care a ținut o prelegere cu tema „Preotul Virgiliu Pop- paroh în Veneția de Jos și Cristian- jud. Brașov”, cercetătorul istoric Dr. Constantin Băjenaru ( care a avut o prelegere  numită „Monografia satului Veneția de Jos- plasare în istoria generală a Țării Făgărașului”, Dr. Gheorghe Faraon (prelegere “Boierii Țării Făgărașului și cei ai Veneției de Jos”), Prof. Viorica Bică ( prelegere “Satul românesc, profil etnic”), dar și învățătoarea din Veneția de Jos, Viorica Stoica.

Despre autor, organizatorii evenimentului spun că a fost absolvent al facultăților de teologie (Sibiu) și drept (Cluj), fost prefect al județului Brașov sub guvernul Goga, șeful poliției orașului Brașov, avocat în baroul București și Brașov, filantrop al satului Veneția de Jos (biserica, școala, primărie, cooperativă), dar și al Liceului Andrei Șaguna din Brașov și al Bisericii Sf. Nicolae din Șchei și Rășinari.

Ne-au încântat sufletul cu momente muzicale cântărețele Viorica Cerbu, Mioara Mărincă, și fiu al satului Veneția de Jos - Marian Comanici.

În Turnul Thomory, au fost expuse cu ocazia evenimentului și diplome de înnobilare în original de la 1669 și 1700 ale familiilor Comanici și Stoica, precum și obiecte vechi de pe vatra satului Veneția de Jos (antimis 1761, cărți și veșmânt bisericesc din sec XVIII).

Mulțumim tuturor celor care ne-au onorat cu prezența lor și tuturor care ne-au susținut! Voi ați întregit eforturile Venețienilor. Mulțumim sponsorilor și preotului Alexandru Socaciu pentru implicarea cu mult suflet în organizarea acestui eveniment”, au mai transmis organizatorii acțiunii, care, totodată, au subliniat că „toți banii obținuți din vânzarea cărților vor fi folosiți în viitoarele proiecte culturale și sociale ale satului, prin Asociația culturală „Ioan Cavaler de Pușcariu” din Veneția de Jos”.

Tezaur uman viu, invitat de onoare la șezătoare

Înainte de acest eveniment, și în Veneția de Jos s-a marcat o acțiune specială, în cadrul căreia s-a lansat Monografia. La Căminul Cultural s-a organizat o șezătoare, la care au luat parte invitați din mai multe localități. Aici a fost prezent și coregraful Ioan Pumnea, declarat Tezaur Uman Viu.

Sâmbătă am avut o zi memorabilă, plină de vizitatori la Șezătoarea organizată în satul nostru. Ne-au onorat cu prezența lor oaspeți din mai multe localități din și de lângă Țara Făgărașului: Făgăraș, Brașov, Avrig, Rupea, Feldioara, Prejmer, Bod, Săcădate, Mărgineni, Bucium, Perşani, Ungra, Dăişoară, Veneția de Sus și Mândra. Ne-am bucurat împreună, ne-am ospătat, am dansat, am cântat cum se cântă odinioară în șezători, am lucrat și ne-am simțit că o adevărată familie. Am creat amintiri pentru suflet.

L-am avut ca invitat de onoare pe dl. Ioan Pumnea, declarat Tezaur Uman Viu, coregraful care a făcut cunoscut dânsul popular românesc peste tot în lume.

Mulțumim din suflet tuturor venețienilor care s-au străduit și au pus suflet în organizarea acestui eveniment și ne-au arătat că tradiția continuă în Veneția”, au transmis, prin intermediul Facebook, reprezentanții paginii Veneția Făgărașului.

Sursa foto: Facebook/ Veneția Făgărașului.

Distribuie articolul:  
|

ȚARA FĂGĂRAȘULUI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.