ȚARA FĂGĂRAȘULUI 23 septembrie 2019

Nouă artiști internaționali, Față în Față cu prezentul satelor transilvănene

de Administrator | 903 vizualizări

Reședința Internațională de Artă Vizuală de la Cincșor ajunge, în perioada 21 – 28 septembrie,  la a III-a ediție. Tema propusă de organizatori anul acesta este „Față în față”. Vernisajul expoziției va avea loc în 28 septembrie, începând cu ora 14:00, la biserica fortificată din Cincșor.

Nouă artiști sunt provocați prin intermediul evenimentului „să-și găsească inspirația pornind de la istoria și realitățile contemporane ale locului în care se află, cu accent pe necesitatea comunităților actuale din satele transilvănene de a-și (re)găsi o identitate comună, în contextul depopulării determinate de exodul sașilor, al transformărilor economice și al migrației”, transmit organizatorii.

Tema reședinței de artă, Față în față, pornește de la transformările profunde ale satului transilvănean, care au condus la reconfigurarea identităților individuale și a comunităților vechi și noi. Este un îndemn adresat artiștilor, să reflecteze la întrebări precum: oare avem suficientă forță să ne redefinim, să ne recunoaștem unii pe alții și să formăm o comunitate nouă, solidară? Și oare această situație nu este tipică pentru omul de astăzi, oriunde în lume s-ar afla? Poate arta să propună răspunsuri? Există speranţă?”, declară, potrivit www.stiri.ong, Elisabeth Ochsenfeld, curatorul rezidenței, artist vizual și fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.

Artiștii participanți sunt: Tommy Barr (Irlanda), Alexandru Cînean (România), Katarina Djordjevic (Serbia), Frank Höhler (Germania), Ovidiu Leuce (Italia), Rithika Merchant (India/ Spania), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România) și Alina-Ondine Slimovschi (România). Acestora li se alătură istoricul de artă Christiane Höhler și documentaristul Olimpiu Vuia, care vor fi „cronicarii” procesului de creație pe parcursul reședinței.

Reședința se încheie sâmbătă, 28 septembrie 2019, cu o serie de evenimente pentru public:

  • între orele 11:00 – 14:00: Brunch la Casele de Oaspeți Cincșor, în curtea fostei case parohiale evanghelice, în colaborare cu Asociația My Transylvania. Bilete pe eat-local.ro;
  • de la ora 14:00: Vernisajul expoziției colective Față în față, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor;
  • de la ora 15:00: Concert Daniel Dorobanțu & Petre Ionuțescu, la biserica fortificată din Cincșor.

„Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, al protecției și siguranței împotriva amenințărilor exterioare, care se află el însuși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice”, mai transmit coordonatorii evenimentului. 

Organizatorii și artiștii invită publicul să exploreze expoziția și relația ei cu spațiul care o găzduiește și comunitatea care a inspirat-o.

Evenimentul este organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor și Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeți, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din România și al parohiei Cincșor.

Distribuie articolul:  
|

ȚARA FĂGĂRAȘULUI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.