ȚARA FĂGĂRAȘULUI 21 ianuarie 2019

Număr record de vizitatori la Cetatea Făgărașului în 2018

de Administrator | 653 vizualizări

Peste 157.000 de turiști au trecut pragul celei mai importante atracții din Țara Făgărașului

Anul 2018 a venit cu un număr record de vizitatori în Cetatea Făgărașului. Peste 157.000 de turiști au „călătorit” în secolul XVII prin intermediul celui mai important punct turistic din Țara Făgărașului. Cifrele arată o creștere față de anii precedenți, constantă, potrivit managementului, și datorită activităților derulate aici, de la evenimente culturale, sesiuni de cercetare științifică, simpozioane și altele.

Dintre vizitatori, doar aproximativ 30% au fost străini, restul fiind turiști din România. Creștere s-a înregistrat și în ceea ce privește numărul grupurilor, la 1069 în 2018, de la 824 în 2017, potrivit directoarei Muzeului Țării Făgăraşului „Valeriu Literat”, Elena Băjenaru, citată de Monitorul de Făgăraș.

Încasări de peste 1,6 milioane de lei

Majorarea numărului de vizitatori înseamnă, desigur, o creștere și la nivelul încasărilor, care în 2018 s-au ridicat la 1,62 de milioane de lei. Cu un an în urmă, încasările s-au cifrat la 1,2 milioane de lei.

Conducerea Cetății, în interiorul căreia se află și Muzeul Țării Făgărașului  „Valer Literat” are în vedere continuarea lucrărilor de reabilitare, potrivit aceleiași surse.

„Este un proiect de restaurare care se va demara în primăvară şi are ca obiectiv principal punerea în valoare a întregului monument. În primul rând se propune o regularizare a liniei malurilor şanţului (lacul) care iniţial era un şanţ de apărare. De asemenea, se vor reface cele două poduri din lemn de pe latura de Nord şi de Est şi se vor reconstitui vechile drumuri de gardă. Se vor constitui locuri de odihnă şi de „belvedere”. Vrem să aducem întregul monument cât mai aproape de forma pe care a avut-o în secolul XVII”, a mai spus Elena Băjenaru, pentru Monitorul de Făgăraș.

Cetatea Făgăraș este una dintre cel mai mari și bine conservate cetăți medievale din Europa de Est. Lucrările de restaurare din ultimii ani a făcut ca aceasta să fie plasată de publicaţia „Huffington Post” pe locul doi în Top 10 al celor mai frumoase castele din lume, potrivit Historia.ro.  

Programul de vizitare este de marți până vineri între orele 08:00 – 17:00, dar și sâmbăta și duminica, între 09:00 – 17:00, cu ultima intrare de la ora 16:00.

Sursa: Monitorul de Făgăraș, Historia.ro și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”. 

Distribuie articolul:  
|

ȚARA FĂGĂRAȘULUI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.