ȚARA FĂGĂRAȘULUI 28 noiembrie 2019

Premieră de film documentar: „Cetăți și biserici fortificate”

de Administrator | 1485 vizualizări

Producția face parte din seria „Țara Făgărașului – Tărâmul Cerurilor Deschise”

Filmul documentar „Cetăți și biserici fortificate”, din seria „Țara Făgărașului – Tărâmul Cerurilor Deschise” poate fi văzut, în premieră, vineri, 29 noiembrie a.c., începând cu ora 16:00. Evenimentul va avea loc în Turnul Thomory din Cetatea Făgăraș.

Producția prezintă patrimoniul cultural național unic și valoros în spațiul transilvănean - bisericile fortificate săsești.

Filmul „Cetăți și biserici fortificate”, scenariul Raluca Jurcovan, regia Constantin Păun, este al treilea din seria „Țara Făgărașului – Tărâmul Cerurilor Deschise” .

Filmul prezintă cele mai însemnate biserici fortificate și Cetatea Făgărașului, reprezentativă pentru arhitectura medievală transilvăneană. (...) Am început în 2014 prin a realiza un proiect eveniment denumit Moștenirea, care presupunea o expoziție complexă cu icoane, țesături și pieptare, pentru care am realizat și un film documentar „Moștenirea - Un iconar în Drăguș”. Atunci am cunoscut-o pe doamna director a Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru și s-a născut ideea de a realiza aceasta serie de filme documentare Țara Făgărașului - Tărâmul Cerurilor Deschise. Doamna Băjenaru a devenit consultant etnografic pentru toate filmele noastre. Proiectul este realizat de studioul nostru - GoPo Production - în colaborare cu Studioul Video Art al Ministerului Culturii. La finanțarea proiectului a participat Romaqua Group Borsec și aducem mulțumirile noastre pe aceasta cale, iar la fiecare premiera am fost sprijiniți de Dacin Sara.

Acesta este felul nostru de a lăsa moștenire generațiilor viitoare patrimoniu valoros, care în timp se poate pierde”, a declarat, pentru Vești Bune din Țara Făgărașului, scenarista peliculei, Raluca Jurcovan.

Primul film al acestei serii, cu scenariul și regia Raluca Jurcovan, este „Icoana pe sticlă - Reazem și putere” și a fost lansat în aprilie 2017.

Filmul aduce în memoria colectivă, imaginea iconarilor reprezentativi ai spațiului făgărășean atât prin prezentarea icoanelor acestora, cât și prin ochii specialistului, pasionat cercetător, Dr. Elena Băjenaru, Manager General al Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat””, ne-a explicat tânăra artistă.

În martie 2018 a fost lansat cel de-al doilea film al seriei, „Roata morii se-nvârtește - Arhitectura țărănească” - scenariul Raluca Jurcovan, regia Constantin Păun.

Pornind de la premisa că înfăptuirile oamenilor trăitori în Țara Făgărașului trebuie conservate și transmise generațiilor viitoare, filmul urmărește evoluția arhitecturii țărănești și transmite mesajul continuității acesteia”, a mai precizat Raluca Jurcovan.

Seria de filme documentare „Țara Făgărașului - Tărâmul Cerurilor Deschise” va continua cu a patra peliculă. Aceasta va purta numele „Înfățișare minunată” și va fi dedicat portului din Țara Oltului.

Distribuie articolul:  
|

ȚARA FĂGĂRAȘULUI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.