ȚARA FĂGĂRAȘULUI 10 iunie 2020

S-a reluat bugetarea participativă a cetățenilor din Făgăraș

de Administrator | 1144 vizualizări

Făgărășenii sunt invitați să înscrie propunerile privind modul în care să fie cheltuiți o parte din taxele și impozitele pe care le plătesc

Primăria Făgăraș anunță că va fi reluată a doua ediție a procesului de bugetare participativă, după ce a fost suspendată odată cu decretarea stării de urgență.

Perioada de înscriere a proiectelor se prelungește până în 3 iulie 2020 și pot fi încărcate de către cei care locuiesc, muncesc sau studiază în Făgăraș și au peste 18 ani, pe platforma digitală dedicată: https://bp.primaria-fagaras.ro/intra-in-cont/

Acestea trebuie să se încadreze într-unul din următoarele domenii:

  1. Alei, trotuare şi zone pietonale.
  2. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei.
  3. Spații verzi, locuri de joacă și amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.).
  4. Infrastructură educațională și culturală și de sănătate.
  5. Oraşul digital.

Propunerile de proiecte depuse trebuie să îndeplinească criteriile de mai jos, iar întregul regulament privint bugetarea participativă îl puteți găsi aici:

  1. Să corespundă unui obiectiv de interes general.
  2. Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Făgăraș şi care vizează un spaţiu public.
  3. Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Făgăraș cum sunt finanțările nerambursabile acordate organizațiilor nonguvernamentale, conform Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, alte finanțări nerambursabile.
  4. Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.
  5. Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar.
  6. Să nu aibă un caracter politic sau etnic.
  7. Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare.
  8. Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi.
  9. Să se încadreze în  valoarea maximă ce poate fi alocată unui proiect, din buget local

Cetățenii au putut depune proiecte și în timpul suspendării, astfel că 21 de idei pentru dezvoltarea orașului au fost deja încărcate pe site, iar printre acestea se numără: amenajarea unor spații de relaxare pe malul râului Olt, amenajarea unui amfiteatru în zona Cetății Făgăraș, modernizarea skatepark-ului din zona stadionului municipal, instalarea unor stații de încărcare a mașinilor electrice, ș.a.

Valoarea totală alocată din bugetul local pentru ediția de anul aceste este de 500.000 de lei (peste 100.000 euro), față de alocarea de 50.000 de euro din 2019. Suma maximă pentru fiecare proiect crește la 71.550 de lei (aproximativ 15.000 euro), spre deosebire de anul trecut când a fost de 10.000 de euro.

Lista proiectelor care vor fi implementate se va stabili în funcție de numărul de voturi. Vor fi selectate și implementate proiectele care vor fi întrunit cele mai multe voturi, până la concurența bugetului maxim alocat apelului de proiecte, indiferent de domeniul din care fac parte.

 

Procesul de bugetare participativă își propune implicarea cetățenilor Municipiului Făgăraș într-un proces democratic de deliberare și decizie pentru stabilirea modalității optime de cheltuire a unei părți din bugetul local. Procesul presupune asumarea de către cetăţeni a unui rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.

Distribuie articolul:  
|

ȚARA FĂGĂRAȘULUI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.