Sărbătoare și tradiție la ”Festivalul Marii Uniri” din Drăguș
În 30 septembrie a fost mare sărbătoare în satul Drăguș, când s-au comemorat 200 de ani de la nașterea lui Ion Codru-Drăgușanu, în cadrul evenimentului „Festivalul MARII UNIRI“.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Astra şi Primăria Drăguş și a început încă de dimineață, la școala din sat care poartă numele marelui om de cultură, unde au fost primiți invitați atât din țară, cât și din străinătate. La biserica din sat a fost săvârșită o slujbă de pomenire, iar cei prezenți au participat ulterior la muzeul din sat, unde a fost dezvelită placa memorială a lui Ion Codru Drăgușanu.
Tot atunci, a avut loc și „Nunta tradițională din Drăguș“, eveniment care adună an de an tot mai mulți turiști, dar și localnici din Țara Făgărașului. Aceștia au putut vedea obiceiurile legate de unul din cele mai importante momente din viața unui locuitor din Drăguș. În curtea muzeului a fost amplasată o scenă, pe care au urcat Ovidiu Homorodean, Dinu Iancu Sălăjanu, Mioara Greavu și Ansamblul „Ceata Făgărașului“.
Ion Codru Drăgușanu s-a născut în 1818, la Drăguș și a fost un scriitor român, memorialist, călător, participant la Revoluția de la 1848 și străbunic matern al deputatului Ion Rațiu.
sursa foto: bzb.ro