TURISM 7 februarie 2020

Cercul de Ecoturism al Clubului Copiilor din Victoria a lansat primul ghid turistic bilingv al orașului Victoria

de Administrator | 2105 vizualizări

Cercul de Ecoturism al Clubului Copiilor din Victoria, coordonat de Camelia Bertea, a lansat primul ghid turistic bilingv al orașului Victoria și al zonei din jurul acestuia.

 

Miercuri, 05 februarie 2020. Biblioteca Casei de Cultură a orașului Victoria. Înăuntru miroase a vechi și totodată a nou, a emoție, a împlinire și recunoștință. Se văd cu ușurință o mulțime de cărți cocoțate și așezate cu grijă pe rafturi până sus în tavan și aproape 200 de oameni frumoși ai orașului Victoria (și numai). Aceștia din urmă au venit să fie împreună la momentul lansării primului ghid turistic din oraș, realizat cu sârg, cu seriozitate și multă muncă de teren, de documentare și de cercetare de către elevii Cercului de Ecoturism (grupa avansați) coordonat de Camelia Bertea. Copiii din Victoria, care iubesc și respectă locul în care s-au născut și în care cresc și-au propus să aducă în fața oamenilor o centralizare a tot ce are mai frumos de oferit Victoria și zonele dimprejur: de la obiectivele turistice, culturale și etnografice, la spațiile de cazare și de alimentație din zonă. Pentru că, așa cum frumos a spus pr. Octavian Smădu: ”Orașul nostru este poarta spre munții Făgăraș”.

Ideea de a realiza acest ghid a avut la bază mai multe motive: primele două absolut profesionale, după cum ne spune Camelia Bertea, plecând de la necesitatea de a avea un suport informativ, aplicativ, ca o exemplificare practică a ceea ce se întâmplă la Clubul de Ecoturism dar totodată și din dorința de a pune la dispoziția turiștilor care bat munții Făgăraș un îndrumar, un ajutor în cunoașterea zonei.

Ghidul este bilingv, atât în limba română cât și în limba engleză și atinge, în cele 70 de pagini ale sale, trei categorii de informații: în primul rând sunt incluse toate obiectivele naturale, culturale din zona Victoria, pe o rază de 30 km N-S, apoi există o listă de pensiuni și restaurante din zonă iar în ultima parte sunt trecute în revistă principalele trasee montane din Munții Făgăraș, descrise succint dar și însoțite de câte o hartă, care deși la prima vedere pare foarte simplistă, ea respectă cu acuratețe realitatea terenului. Acest lucru a fost posibil doar cu ajutorul colegilor de la Salvamont Victoria – Thomas Bross și Radu Bunea, cărora le mulțumesc foarte mult.” declară Camelia Bertea.

Această inițiativă a fost și ca un apel către membrii comunității din orașul Victoria dar și pentru autoritățile locale, dorind să fie doar un prim pas în dezvoltarea zonei: ”Această culegere, noi o considerăm un ghid incipient și ne dorim ca, cu fiecare ediție, să actualizăm și să îmbogățim informațiile. De exemplu, am primit și o ofertă de colaborare pentru a include traseele de cicloturism din zonă. Dar pentru a face lucrul acesta este nevoie de un efort comun al tuturor locuitorilor din Victoria. Este șansa noastră de a ne promova zona, de a ne promova valorile și peisajele, este șansa noastră de a ne face cunoscuți și de a crește ca oraș. Dacă nu o facem noi, nu va veni nimeni să facă asta în locul nostru!” a afirmat Camelia Bertea.

Lansarea ghidului a avut ecou în rândul locuitorilor: ”Așa este! Victoria are nevoie de promovare, de educație. Iar o șansă este și turismul. Dacă învățăm și ne educăm copii să prețuim ce ne-a dat Dumnezeu: muntele, pădurea, animalele, toate florile și păsările din Munții Făgăraș, avem o șansă să rezistăm ca oraș” a declarat unul dintre locuitorii orașului Victoria.

Primele 150 de exemplare au fost distribuite gratuit celor care au venit la lansare, acest lucru fiind posibil cu ajutorul  colaboratorilor Clubului Copiilor din Victoria, a celor care cred în astfel de proiecte și în dezvoltarea orașului și a locuitorilor lui: SC Purolite SRL, SC Neagoe Fluoropolimeri SRL, Asociației Discover Transilvania, Crystal Eye, Salvamont Victoria și Artografica, cărora autorii le-au mulțumit public. Urmează să fie tipărite în viitorul apropiat și alte ediții.

 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.