TURISM 7 iulie 2020

Lucian Mîndruță: „Priveliștea asupra Țării Făgărașului îți taie răsuflarea”

de Administrator | 1629 vizualizări

Jurnalistul Lucian Mîndruță a făcut o vizită Țării Făgărașului. Acesta a poposit la piramidele de la Șona, lângă Făgăraș și s-a declarat vrăjit de frumusețea locului. Printr-o postare pe o rețea de socializare, realizatorul emisiunii „Vorbește România” de la DigiFM, îndeamnă oamenii să viziteze astfel de locuri, poate nu atât de cunoscute, dar foarte frumoase.

Suntem experți în monumente din Egipt, Tunisia sau Iordania. Dar nu știm câteodată aproape nimic despre comorile din ograda noastră. La 8 kilometri de Făgăraș am descoperit uimit movilele de la Șona. Sunt câteva ridicături uriașe de pământ (cred!) acoperit cu iarbă, pe care nimeni din partea locului nu știe cine sau ce le-a făcut.

De la distanță și din anumite unghiuri par proto-piramide. E ușor să urci pe ele și priveliștea asupra Țării Făgărașului îți taie răsuflarea. Movilele sunt așezate pe două rânduri: după ele dealul coboară abrupt spre sat.

Pe net sunt felurite povești despre ele: le-ar fi făcut celții. Sau dacii. Geologii spun că le-a făcut apa și eroziunea naturală. Înclin să îi cred.

Cu toate astea, locul are o magie care merită trăită.

Serios. Încercați. Trăiți. Și veți simți, ca mine, că sunt momente în care nu trebuie să duci mii de kilometri ca fii uimit, încântat, fericit...

Atenție!

Îți va trebui o mașină de teren pentru ultima bucată de drum, care e frecventat mai mult de tractoare. Eu m-am descurcat cu Puma, căci e destul de înaltă pentru șleauri. Urcușul are cam 100 de metri diferența de nivel. Luați cu voi o pătură și stați la un picnic.

Orele petrecute aici se adaugă vieții, nu se scad din ea. Eu așa am simțit!”, a scris, pe pagina sa de Facebook Lucian Mîndruță.

Piramidele de la Șona, de lângă Făgăraș, sunt opt movile de câte aproape 30 de metri înălțime fiecare, dispuse în două șiruri, în ordinea mărimii.

Sunt mai multe ipoteze care învăluie misterul acestor piramide. Unii specialiști spun că ar putea fi vorba despre vestigii dacice, alții că ar fi alunecări de teren, numite în literatura geografică „glimee”.

Locul este și subiect de legende. Bătrânii satului spun puţinilor turişti care ajung în zonă, că de fapt movilele ar fi nişte morminte de uriaşi sau oricum construite de către aceştia.

În aceeași zi, Lucian Mîndruță a vizitat și Făgărașul, mai exact fosta sinagogă a orașului și a continuat drumul spre Bâlea Lac, locul care a devenit cadrul pentru emisiunea sa de marți. 

Jurnalistul poposește în perioada 6 – 17 iulie în 10 locații din țară cu emisiunea sa „Vorbește România” de la DigiFM.  

Caravana lui Mîndruță acoperă astfel: Brașov, Bârlad, Iași, Bâlea Lac, Cluj, Vama Veche, Vatra Dornei, Oradea, Jurilovca și Sibiu.

Sursa foto: Facebook/ Lucian Mîndruță. 

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.