TURISM 2 aprilie 2018

Drăguș – unul dintre cele mai frumoase sate culturale din România

de Administrator | 1270 vizualizări

În cadrul competiției „Satele Culturale ale României“ 2018, organizată de către Asociația „Cele mai Frumoase Sate din România“, satul Drăguș s-a situat pe locul 5.

Anul acesta, Drăguş a fost desemnat, alături de alte 16 comune din ţară, Sat Cultural al României. Evenimentele culturale, istoria, tradiţiile păstrate cu sfinţenie, dar şi peisajele superbe i-au adus acestă titulatură aşezării de la poalele munţilor Făgăraş.

Localitatea Drăguș, al cărei nume săsesc – Drackendorf – înseamnă satul zmeilor și este un sat atipic care îmbină perfect tradiţiile vechi de sute de ani şi atracţiile moderne. Are un muzeu etnografic, sărbători celebre cum este nunta tradiţională, dar şi meşteri la fel de celebri cum este Nicolae Sofonea cojocarul care a lucrat şi pentru Regele Mihai. Are şi atracţii moderne cum ar fi o pârtie de schi sau un parc de aventură.

Juriul a fost format din specialiști din domeniul cultural, muzeografi, reprezentanți ai presei și ai Consiliului Județean Bacău. Satul câștigător al competiției desfășurată în acest an a fost satul Bobohalma din Târnăveni, juețul Mureș.

sursa foto: primăria Drăguș

Pentru a obţine titlul de „Sat Cultural”, localitatea candidată trebuie să facă dovada organizării a minimum cinci evenimente sau proiecte culturale (sărbători, festival, concursuri, promovare, lansări de carte, teatru etc) şi să obţină minimum 70 de puncte din maximum 100 posibile în urma jurizării. Criteriile de jurizare au fost: calitatea, numărul și diversitatea evenimentelor — 40 puncte, viziunea comunei, prezentarea proiectelor de dezvoltare — 20 puncte, parteneriate locale (presă, ONG-uri, UAT-uri, CJ, etc) — 10 puncte, experiența candidatului — 10 puncte, importanța și impactul evenimentelor—10 puncte, parteneriat sau infrățire cu o localitate din Republica Moldova — 10 puncte.

SATELE CULTURALE ALE ROMÂNIEI este un program al AFSR iniţiat în ianuarie 2014 sub patronajul Ambasadei Franţei în România şi al Delegaţiei Wallonie - Bruxelles la Bucureşti. Satul care câştigă competiţia beneficiază de finanţarea proiectelor culturale, dar şi de promovare la nivel internaţional. Scopul competiţiei este acela de la menţine în viaţă cât mai multe sate pitoreşti ale României.

Distribuie articolul:  
|

TURISM

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.