VEȘTI BUNE 22 aprilie 2020

22 aprilie, Ziua Pământului

de Administrator | 752 vizualizări

Astăzi se marchează 50 de ani de la prima zi dedicată Pământului

Azi sărbătorim Ziua Pământului. Chiar dacă, din cauza pandemiei, stăm în casă și nu mai putem avea activități în aer liber atât de mult pe cât ne-am dori,  putem să reflectăm asupra impactului pe care stilul nostru de viaţă îl are asupra planetei (datorită izolării şi reducerii traficului, poluarea a scăzut enorm) şi să ne propunem să fim mai responsabili şi mai implicaţi pe viitor în activităţile de protejare a mediului.

În 2020 se marchează 50 de ani de la prima zi dedicată Pământului, căreia i se atribuie lansarea mişcării ecologice moderne şi care este în prezent recunoscută drept cel mai mare eveniment civic al planetei. Tema stabilită pentru Ziua Planetei Pământ vizează schimbările climatice, care reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanităţii şi pentru sistemele de susţinere a vieţii care fac lumea noastră locuibilă. Ziua dedicată Pământului reprezintă un răspuns unanim la un mediu aflat în criză din cauza deversărilor de petrol, a smogului sau a râurilor atât de poluate care, în unele cazuri, au luat foc, potrivit www.earthday.org.

În condiţiile date ale confruntării cu coronavirusul toţi cetăţenii planetei Pământ sunt chemaţi să acceseze site-ul earthday.org pentru a participa virtual la cea de-a 50-a aniversare a Zilei Planetei Pământ prin conversaţii globale, apeluri la acţiune, spectacole, instrucţiuni video şi multe altele.

Aniversată pentru prima dată în 1970, Ziua Plantei Pământ a fost iniţiată de senatorul american Gaylord Nelson şi celebrată, iniţial, doar pe teritoriul SUA. Legile privind aerul curat, apa curată şi speciile pe cale de dispariţie au fost create ca răspuns la aniversarea primei Zile a Pământului în 1970, care a avut ca rezultat şi crearea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (EPA). Multe ţări au adoptat în ani următori legi similare. Din 1990, datorită eforturilor depuse de activistul Denis Hayes, Ziua Planetei Pământ a început să fie organizată la nivel internaţional, în peste 140 de ţări, potrivit www.earthday.org/earth-day-2020/

Mai jos câteva sugestii pentru acum, dar şi pentru perioada de după criză, când vom putea ieşi afară şi ajuta mediul înconjurător, inclusiv prin acţiuni de împădurire, curăţenie etc.:

·         Plantați un pom în grădină sau câteva flori în ghivece, dacă stați la apartament

·         Plimbați-vă pe jos până în apropierea casei și bucurați-vă de primăvara care se manifestă în toată deplinătatea ei. Nu uitați să aveți declarația completată.

·         Stingeți lumina când ieșiți din încăpere și nu risipiți apa

·         Reciclați și refolosiți tot ce puteți.

·         Evitați folosirea plasticului și produsele de unică folosință neprietenoase cu mediul înconjurător

·         Protejați fauna și flora. Evitați pesticidele și fertilizatorii chimici. Folosiți alternative naturale.

·         Cumpărați produse locale, naturale și de sezon.

·         Nu risipiți mâncarea.

Distribuie articolul:  
|

VEȘTI BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.