VEȘTI BUNE 15 martie 2019

Făgărășenii, invitați să se implice activ în comunitate

de Administrator | 420 vizualizări

Deciziile privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local al municipiului Făgăraș vor putea fi luate de cetățeni, potrivit inițiativei de Bugetare Participativă lansată de Primăria Făgăraș.

Fiecare cetățean care locuiește lucrează sau studiază în Făgăraș și are vârsta de cel puțin 18 ani poate de acum să depună proiecte cu idei de cheltuire a banilor publici. Scopul programului lansat de Primăria Făgăraș este cel de a-i determina pe cetățeni să își asume un rol de participant activ în definirea şi abordarea problemelor comunităţii din care fac parte.

Bugetarea participativă este un proces derulat de Primăria Făgăraș, prin care ideile şi iniţiativele comunităţii făgărășene se manifestă şi se transformă în realitate. Este un proces deschis, incluziv şi transparent prin care membrii comunităţii se implică direct în formularea deciziilor privind priorităţile de cheltuire a banilor din bugetul local.

Gândiți-vă la bugetul familiei dumneavoastră și la modul în care vă dobândiți și vă cheltuiți banii. Apoi imaginați-vă o familie de câteva mii de ori mai mare (comunitatea locală în care trăiți și munciți) care are de colectat și de cheltuit o sumă mai mare de bani (bugetul local).

Bugetarea participativă este un proces similar, care urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii din oraşul nostru, prin încurajarea cetăţenilor să se implice în definirea priorităţilor şi a obiectivelor de investiţii din bugetul local”, arată descrierea paginii de Facebook lansate în 13 martie, Bugetare Participativă Făgăraș.

Potrivit aceleași surse, cetățenii pot depune proiecte în următoarele domenii:

a. Alei, trotuare şi zone pietonale;

b. Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei;

c. Spații verzi și locuri de joacă;

d. Amenajare spaţii publice;

e. Infrastructură educațională și culturală;

f. Oraşul digital.

Propunerile vor fi luate în considerare dacă vor corespunde unor citerii, printre care:

-  Să corespundă unui obiectiv de interes general;

- Să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Făgăraș şi care vizează un spaţiu public:

-Să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Făgăraș cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive etc.;

- Să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare.

-  Să nu aibă un caracter comercial sau publicitar;

-  Să nu aibă un caracter politic sau etnic;

- Să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante ( întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare;

-  Să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi;

- Să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.

Informații despre acest program pot fi obținute atât pe pagina de Facebook recent lansată, Pagina Bugetare Participativă Făgăraș, cât și la punctul de informare pentru Bugetare participativă care are sediul la Primăria Făgăraș, Str. Republicii Nr. 3.

„ Cei care doresc detalii suplimentare, pot suna la numărul de telefon 0268211313 interior 138 sau mobil 0757077500, compartiment Implementare Proiecte de finantare (de luni până joi între orele 13.00-16.00). Cetățenii care nu au acces la internet sau nu sunt familiarizați cu mediul digital pot primi sprijin pentru depunerea de proiecte la punctul de informare deschis de Primăria Făgăraș”, mai transmit coordonatorii programului.

Distribuie articolul:  
|

VEȘTI BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.