VEȘTI BUNE 3 decembrie 2019

Făgărașul renunță la cabluri în favoarea iluminatului public modern, ecologic

de Administrator | 681 vizualizări

Consumul de energie electrică va scădea cu cel puțin 40% și poluarea va fi redusă, spun autoritățile

Municipiul Făgăraș va scăpa de cablurile care atârnă pe stâlpi. Anul viitor va începe modernizarea iluminatului public, proiect ce prevede introducerea cablurilor din zona principalelor străzi din oraș în subteran.

Primăria Făgăraș a semnat luni, pe 2 decembrie, un contract pentru concesionarea iluminatului public pe o perioadă de 10 ani cu firma Flash Lighting Services.

Compania va avea la dispoziție doi ani, de la ordinul de începere a lucrărilor, pentru a moderniza și extinde rețeaua electrică. Prin înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu unele ecologice, consumul de energie electrică va scădea cu cel puțin 40% și poluarea va fi redusă.

Modernizarea prevede 23 de km de rețea existentă de drumuri iluminate + 5 km de rețea subterană extinsă, amplasarea a 594 de stâlpi din metal și instalarea echipamentului aferent, 624 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED și sisteme de semnalizare pentru trecerile de pietoni care prezintă un grad ridicat de risc pentru producerea de accidente rutiere.

Pe de altă parte, în perioada 2020 – 2030, aceeași firmă va realiza iluminatul ornamental festiv de sărbători. De asemenea, se va ocupa de întreținerea iluminatului public. În perioada imediat următoare va fi înființat un punct de lucru în municipiul Făgăraș, astfel încât firma să ofere servicii de intervenție și mentenanță 24 de ore din 24, 7 zile din 7. În cazul în care apar defecțiuni ale rețelei, făgărășenii vor putea face sesizări la dispeceratul operatorului”, transmit autoritățile locale, printr-un comunicat de presă.

În 2 decembrie am semnat contractul de concesiune a serviciului de iluminat public în Făgăraș pentru următorii 10 ani. Contractul cuprinde finanțarea lucrărilor de investiții pentru reabilitarea sistemului de iluminat din Municipiu, în zonele necuprinse în alte proiecte și menținerea sistemului de iluminat. Suntem pregătiți să oferim cu profesionalism lumina de calitate și locuitorilor din Făgăraș”, a scris,  pe pagina sa de Facebook, directorul general al companiei Flash Lighting Services, Dan Vatajelu.

Hotărârea de modernizare a iluminatului public a fost adoptată, oficial, în Consiliul Local în ședința din 28 noiembrie. Licitația publică s-a întins pe parcursul a doi ani, din cauza contestațiilor. În final, firma Flash Lighting Services a fost desemnată câștigătoare de către Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Contractul încheiat pe o perioadă de 10 ani are o valoare de 18.206.363,78 de lei (fără TVA), este finanțat din bugetul local, iar plățile vor fi efectuate lunar după recepția la terminarea lucrărilor de modernizare. Suma totală este defalcată astfel:

  • 11.889.998,48 lei (fără TVA) – lucrări de modernizare, extindere și optimizare a consumului energetic;
  • 4.337.049,60 lei (fără TVA) – lucrări de întreținere-menținere;
  • 1.979.315,70 lei (fără TVA) – lucrări de realizare a iluminatului ornamental festiv de sărbători.
Distribuie articolul:  
|

VEȘTI BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.