Muzici de Cincșor: nestemate din arhiva sașilor cincșoreni
Biserica Fortificată Cincșor va găzduit vineri, 9 august, de la ora 18:00 o prezentare și un concert inedit cu lucrări din arhiva muzicală istorică a sașilor cincșoreni. Intrarea la eveniment este liberă. Totuși, ce care vor să facă donații, trebuie să știe că toate fondurile strânse merg către lucrările de întreținere și restaurare a fortificației.
„Va fi o seară dedicată muzicii care răsuna odinioară în Cincșor la toate ceremoniile, sărbătorile și serbările din viața comunității săsești. Această muzică este astăzi redescoperită ca urmare a cercetării arhivei muzicale istorice a parohiei evanghelice Cincșor, în cadrul proiectului ”Muzici de Cincșor”, inițiat în 2018”, arată, pe Facebook, organizatorii.
Programul evenimentului:
- Orele 18.00 – Povestea inedită a vieții muzicale din Cincșor și a arhivei redescoperite
- Orele 19.00 – Nestemate muzicale din Cincșor – CONCERT susținut de Ansamblul Cantate Domino
Programul va fi precedat începând de la orele 17.00 de slujba religioasă la Biserica fortificată din Cincșor.
Programul muzical al evenimentului este susținut de prof. Ursula Philippi și de ansamblul Cantate Domino și conține următoarele piese muzicale redescoperite:
- Ignaz Pleyel (1757-1831) -Trio de coarde în Fa major
Allegro con spirito, Rondeau moderato
- Anonim (din Cincșor?) - Leise, leise, fromme Weise
duet pentru două mezzosoprane și orgă
- Christian Heinrich Rinck (1770-1846) - Trei piese de orgă
- Gustav Fleischer (1865-1927) - Ach, wundergroßer Siegesheld
- Verlass mich nicht
- Hör unser Flehen, Geist des Herrn
Trei duete pentru mezzosoprane și orgă
- Paul Richter (1875-1950) - Cvintet cu pian op. 110 în re minor
Andante, Allegro
Muzica va fi interpretată de ansamblul Cantate Domino: Orsolya Lövenberger (mezzosoprană), Márta Lövenberger (mezzosoprană), Iuliana Cotîrlea (vioară), Gabriel Silișteanu (violă), Kurt Philippi (violoncel) și Ursula Philippi (pian și orgă).
„Omagiem, prin muzică, istoria unei comunități aproape dispărute și ne propunem să o apropiem pe cea actuală de biserica fortificată.
„Muzici de Cincșor” continuă să promoveze patrimoniul cultural muzical al sașilor cincșoreni, în urma sistematizării și conservării arhivei muzicale istorice (sute de partituri manuscrise, manuscrise muzicale și volume de partituri tipărite, databile între prima jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea) și a colecției de instrumente muzicale vechi”, mai arată organizatorii.
Evenimentul este organizat Contrafort Pro Kleinschenk/Cincsor.