VEȘTI BUNE 12 aprilie 2021

Proiect pilot de reciclare la Făgăraș: plătești cât arunci

de Administrator | 1612 vizualizări

Autoritățile făgărășene au anunțat că în perioada 1 iunie - 30 septembrie 2021 se dorește implementarea proiectului pilot „Făgărașul reciclează”, care va funcționa pe principiul „plătești cât arunci”, cu scopul de a promova colectarea selectivă a deșeurilor și de a reduce costurile pentru salubritate. În primă fază, demersul va fi aplicat în cartierul Câmpului, urmând să fie extins în restul cartierelor din oraș. Proiectul intră din 19 aprilie în dezbatere publică. 

Primarul Gheorghe Sucaciu spune că s-a ajuns la această idee după ce costurile pentru gestionarea, transportul și depozitarea gunoiului au crescut anul acesta în România și au dus la majorarea taxei de salubritate, inclusiv la nivelul municipiului Făgăraș, iar realizarea unui nou sistem de colectare a deșeurilor ar putea fi soluția care va permite nu doar reducerea, ci chiar eliminarea acestei taxe la nivelul municipiului.

„Făgărașul reciclează” este un proiect pilot care va fi implementat începând din 1 iunie 2021. Se va desfășura pe parcursul a 4 luni în cartierul Câmpului – unde imobilele sunt atât blocuri, cât și case. În perioada iunie – septembrie 2021 vom observa ce funcționează și ce nu, vom lua în considerare sugestiile și obiecțiile cetățenilor, pentru a îmbunătăți procesul și regulamentul de colectare selectivă a deșeurilor, urmând ca proiectul să fie extins în restul cartierelor din oraș.

Proiectul va funcționa pe principiul „plătești pentru cât arunci”. Cetățenii vor avea posibilitatea să controleze costurile de eliminare a deșeurilor din propria gospodărie, prin achiziționarea sacilor de la operatorul de salubritate. Sacii vor fi inscripționați cu coduri QR, care vor permite identificarea utilizatorului în sistemul de gestionare a datelor, care vor fi următoarele: nume și prenume utilizator; adresa exactă a imobilului de care aparține; tipul, volumul și culoarea recipientului; seria recipientului.

Selectarea deșeurilor se va face pe 5 categorii: rezidual, biodegradabil, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă. Gunoiul rezidual, cel mai costisitor, va fi singurul care va mai fi transportat la depozitul de deșeuri din localitatea Săcele. Cantitatea totală scade astfel, iar costurile pentru gestionare vor fi reduse considerabil.

În final, dacă fiecare dintre noi va respecta regulamentul de colectare selectivă, vom ajunge la eliminarea taxei de salubritate, iar singurul cost pe care îl vom suporta va fi prețul sacilor”, se arată într-o postare publicată pe pagina de Facebook a primarului.

Proiectul va intra în dezbatere publică pe 19 aprilie.

Săptămâna trecută, autoritățile locale au lansat și campania de informare, iar întrebările și sugestiile pot fi adresate echipei de implementare pe pagina de Facebook: „Făgărașul reciclează” –https://www.facebook.com/fagarasulrecicleaza.   

Distribuie articolul:  
|

VEȘTI BUNE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.