OAMENI BUNI 13 ianuarie 2020

Camelia Bertea, omul care desface aripile copiilor din Victoria și le dă curaj să zboare

de Administrator | 4962 vizualizări

Pe Camelia nu ai cum să nu o remarci atunci când ești în preajma ei. E toată numai zâmbet și plină de energie creatoare, mai ales când este vorba de copii. Este unul dintre oamenii de bază din Victoria, tocmai pentru că aproape tot timpul pe care îl are și-l dedică construind viitorul orașului, prin toate proiectele pe care le dezvoltă în jurul elevilor și al întregii comunități, de la protejarea mediului înconjurător, la arte și educație.

De când lucrați la Clubul Copiilor?

Am terminat Facultatea de Geografie, specializarea Geografia Turismului, lucrarea de dizertație fiind in Geografie. Lucrez in învățământ de 22 ani, ca profesor titular pe catedra de Geografie, la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat,, Victoria și catedra de Ecoturism de la Clubul Copiilor Victoria. Sunt la Clubul Copiilor Victoria de 10 ani, de când am fost numită ca director, iar de 3 ani am obținut această funcție prin concurs național.

Câți elevi și câți profesori are această instituție în prezent? 

Clubul Copiilor din Victoria își desfășoară activitatea cu 10 cercuri, conduse de 10 profesori, la care sunt înscriși 807 elevi. Clubul Copiilor este deschis atât elevilor de la școlile din Victoria, cât și elevilor de la școlile din localitățile rurale învecinate.

De unde pasiunea pentru copii și pentru dezvoltarea lor non-formală? 

E simplu: iubesc copiii! Mă regăsesc în energia lor, în deschiderea lor pentru nou, cred în potențialul fiecăruia și îmi place să fiu un îndrumător pentru ei în a-și forma și cultiva abilitățile, în condițiile în care societatea pare să fie tot mai sceptică la ceea ce ar putea oferi tinerele generații.

Care sunt cele mai populare activități extrașcolare pe care le oferiți copiilor prin intermediul clubului? 

Mi-e greu să fac o selecție de acest gen, întrucât toate cercurile de la Clubul Copiilor oferă activități atractive. Amintesc aici de activități artistice de tip dans, design, muzica și teatru, de activități privind ecoturismul și informatica, de activități culinare etc. Atractivitatea depinde de personalitatea copiilor.

Care sunt principalele probleme/neajunsuri cu care se confruntă copiii din această zonă?

Constat tot mai mult oportunitățile reduse pe care le au copiii și tinerii în Victoria, în raport cu ceea ce poate oferi o comunitate urbană mai mare. Aici mă refer îndeosebi la lipsa unor activități de recreere. Dacă marile orașe oferă posibilități multiple de petrecere a timpului extrașcolar prin existența sălilor de dans, de teatru, bazine de înot, patinoar, școli de artă plastice, de muzica etc., Victoria e modestă în această privință, iar posibilitățile de finanțare sunt și ele reduse.

Știm că acest Club al Copiilor a devenit una dintre cele mai populare alternative pentru elevi de a petrece timpul liber. Cum ați ajuns la această performanță? 

La această întrebare cred că ați răspuns chiar dumneavoastră: ați amintit de pasiunea mea pentru copii. Acesta e răspunsul: PASIUNEA pusă în practică. Ceea ce fac în prezent, depășește simpla atribuție de director. Este plăcerea și energia mea de care dispun și pe care am ales să le folosesc pentru ceilalți. Am ajuns la înțelegerea faptului că poți deveni fericit în mod real atunci când oferi, iar eu am ales să ofer necondiționat. Bineînțeles, toate acestea fiind însoțite de multe ore de munca, cărora nu le mai știu șirul, mult voluntariat, muncă susținută în echipă și mult curaj.

Care sunt proiectele de care sunteți cei mai mândri și care vă sunt cele mai dragi, din ultimii ani? 

Un proiect foarte drag mie este Proiectul cu Fonduri Europene Erasmus++ “ Dialog structurat între tineri din două țări europene”, derulat prin Asociația “ Prietenii orașului Victoria”, proiect care a ajuns la a patra participare și de care au beneficiat tinerii de la cercul de ecoturism. Nu pot trece cu vederea concursurile naționale “Floare de colț” , “Cupa Munților Făgăraș” și “Bona Fortuna”, care ne-au adus prima poziție în județ între cluburile copiilor, în ceea ce privește numărul de concursuri naționale organizate și derulate. De asemenea, numeroase tabere gratuite organizate pe diferite domenii, în funcție de abilitățile copiilor.

De unde vă găsiți energia și pasiunea?

Energia si pasiunea sunt și o moștenire, dar și un rezultat al conștientizării unor realități și nevoi ale oamenilor din jurul meu. Iar atunci când văd și rezultate în urma muncii mele și a colegilor mei, mă însuflețesc să merg mai departe. De asemenea, de multe ori mă inspiră copiii. Fiind o instituție de educație non formală, copiii se simt mai liberi să-și manifeste ideile, devenind astfel o inspirație pentru profesori, pentru inițierea de noi activități.

Care este cel mai mare vis al dumneavoastră?

Am început să-mi construiesc visul cu mulți ani în urmă, acesta concretizându-se în ceea ce fac zi de zi: VIAȚA MEA TRĂITĂ PRINTRE OAMENI.

Ce proiecte de viitor aveți în ceea ce privește activitatea Clubului Copiilor?

Ne pregătim pentru o nouă ediție a proiectelor naționale amintite, dar și pentru proiecte internaționale, tot prin Erasmus++, care implică și în acest an participarea la activități în afara țării a unui număr de 40 adolescenți. De asemenea, continuăm colaborarea cu Asociația de Prietenie Victoria – Chevilly – Larue din Franța, cu care am colaborat și în anii anteriori, prin parteneriate și schimb de bune practice, ONG-uri, etc.

Cum vedeți viitorul clubului și locul său în comunitatea din zonă?

Atât timp cât încă mai sunt copii și persoane responsabile să investească în potențialul real al acestora, sunt sigură ca activitatea Clubului Copiilor va fi un punct de referință și o alternativă benefică la educația tinerelor generații. Și, peste toate acestea, să credem în copii.

Care sunt instituțiile și companiile care au devenit parteneri ai Clubului în ultima vreme? Cu cine faceți echipă pentru toate aceste activități? 

Pot spune că ne bucuram de numeroși parteneri, care s-au arătat deschiși la activitățile noastre. I-aș aminti în primul rând pe cei de la Purolite, cu care derulăm proiecte de peste 8 ani și cărora le mulțumim pentru încredere și susținere, Banca Transilvania, care a contribuit la dotarea clubului cu 10 calculatoare, Asociația ”Victoria Chevilly – Larue” (Franța), Asociația ”Prietenii orașului Victoria”, SC Delaco, SC Neagoe Fluoropolimer SRL, ONG-uri, palatele și cluburile de copii din țară etc.

Este clar că pentru a avea viitor, tinerii din zona Victoria, dar nu numai, trebuie să își găsească oportunități de dezvoltare, respectiv motive de a rămâne aici. Cum credeți că pot fi ajutați copiii care vă trec pragul să își găsească un viitor tot în comunitate și să fie stâlpi ai viitoarei comunități din Victoria? 

E important ca fiecare copil care ne calcă pragul, indiferent de apartenența etnică, religioasă etc. să fie primit cu încrederea că are ceva bun în el. De asemenea, prin relaționarea cu ei la activitățile de cerc, vrem să le insuflăm această încredere în ei înșiși și în ceilalți. Suntem conștienți că un viitor real pentru acești copii nu îl oferă comunitatea în condițiile economice prezente, fapt ce îi determină să se orienteze spre centre urbane aflate în plină dezvoltare. De aceea, pentru a se întoarce, tinerii trebuie să găsească oportunități de lansare profesională, potrivit cu studiile pe care le-au urmat. Aici cred că trebuie să intervină autoritățile administrative, responsabile de implementarea unor programe și proiecte sau de atragere a investitorilor, potrivit cu specificul zonei.

Dumneavoastră cum de ați ales să reveniți în Victoria după terminarea studiilor?

M-am întors în Victoria prin căsătorie. Soțul meu este și el din acest oraș. Dincolo de aceasta însă, îmi place acest oraș de munte. Prin formarea mea profesională, m-am identificat întotdeauna cu zona geografică în care este amplasat orașul, deoarece îmi oferă multiple posibilități de aplicație practică a ceea am învățat în școală. De-a lungul anilor, am descoperit multe posibilități de dezvoltare personală, chiar și aici, și am ajuns să înțeleg că aceasta nu depinde de un anumit loc, ci de voință și deschidere.

Ce iubiți cel mai mult la Țara Făgărașului, respectiv ce credeți că ar trebui să prețuiască cel mai mult cei care trăiesc aici?

O vorbă înțeleaptă spune că trebuie să îți cunoști trecutul pentru a înțelege prezentul, iar nimic nu ilustrează mai bine acest lucru ca o călătorie în Țara Făgărașului. După părerea mea, Munții Făgăraș au reprezentat și reprezintă dintotdeauna principalul punct de atracție pentru turiști. De asemenea, ospitalitatea și blândețea oamenilor din zonă sunt niște lucruri caracteristice și întâlnite foarte des în Țara Făgărașului.

Cum vedeți dumneavoastră viitorul Țării Făgărașului și de ce e nevoie pentru ca ea să crească și să se dezvolte?

Viitorul Țării Făgărașului depinde de oameni, de deschiderea lor, de ideile inovatoare care vin și care trebuie primite și valorificate, de interesul necondiționat pentru această regiune. Dacă toate acestea vor avea loc în peisajul Țării Făgărașului, atunci văd un viitor frumos.

Distribuie articolul:  
|

OAMENI BUNI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.