OAMENI BUNI 17 iulie 2020

Veteran de război și fost învățător, la aniversarea de 100 de ani!

de Administrator | 887 vizualizări

Făgărășeanul Gheorghe Prunduș, veteran de război și fost învățător, a împlinit joi, 16 iulie, 100 de ani! 

În semn de respect pentru devotamentul său față de țară și implicarea în dezvoltarea comunității locale, reprezentanții Primăriei Făgăraș și cei ai Asociației Naționale a Veteranilor de Război l-au vizitat și i-au oferit diplome și plachete onorifice.

Învățătorul Gheorghe Prunduș s-a născut în urmă cu un secol, în 16 iulie 1920, în comuna Cășeiu din județul Someș – actualul Cluj. Absolvent al Școlii Normale de Învățători, în 1941 a fost încorporat în Batalionul 11 Vânători de Munte din Beiuș, apoi s-a perfecționat la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș. Un an mai târziu, a fost avansat și trimis la Batalionul 103 Munte, de unde a plecat pe front, în Moldova. Împreună cu unitatea, a participat la luptele de rezistenţă până la primirea ordinului de retragere.

La 6 ianuarie 1945, în timpul luptelor din Munții Bukk pentru eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, a fost rănit de „glonte” și spitalizat. Pentru curajul său a fost decorat cu Ordinul „Coroana României cu spade și panglică de Virtute Militară clasa a 2-a, cu frunze de stejar”. În decursul anilor, pentru activitatea sa a fost avansat onorific până la gradul de colonel în retragere.

În luna mai a aceluiași an, s-a întors la Centrul de Instrucție și Infanterie din Făgăraș, iar în orașul nostru a cunoscut-o pe cea care urma să-i devină soție pentru tot restul vieții. După ce s-a sfârșit Al Doilea Război Mondial, Gheorghe Prunduș a fost decorat cu Ordinul „Steaua Republicii clasa a 5-a” și alte 4 medalii.

A devenit, apoi, cadru didactic și și-a dedicat întreaga viață profesională copiilor făgărășeni. Învățătorul s-a evidențiat permanent prin acțiuni sociale și prin promovarea patriotismului în rândul tinerilor.

Îi mulțumim pentru tot și îi dorim sănătate!

Sursa: Primăria Făgăraș Oficial. 

Distribuie articolul:  
|

OAMENI BUNI

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.